Otsikko

perjantai 5. joulukuuta 2014

Työssäoppijana kissa- ja koirahoitolassa

Hei ihmiset,

nyt kertoilen teille vähän opiskelustani. Tosiaan, opiskelen Koulutuskeskus Salpauksessa luonnonvara-alalla luonto-ohjaajaksi. Nyt kolmatta ja viimeistä vuotta. 

Suoritan yhtä tutkinnonosaa koulumme kissa- ja koirahoitola Tassulassa. Vaikka opiskelenkin luonto-ohjaajaksi, nappasin maatalousalan perustutkinnosta tutkinnonosan, jossa pääpainoitteisesti keskitytään koiriin. Suoritan 25 työpäivää hoitolassa, jonka jälkeen lähden Lappiin työssäoppimaan huskysafari yritykseen 25 työpäiväksi. Lapin työssäoppimisesta tulee vielä erillinen postaus - taikka pari :)

Hoitolassa hoidan hoitoon tuotuja koiria ja kissoja. Koiria lenkitetään neljä kertaa päivässä, siistitään häkkejä, seurustellaan ja leikitään niiden kanssa, ruokitaan ja tehdään siivoushommia. Hoitolassa on myös aina välillä kissoja, mutta selkeästi vähemmän kuin koiria. Työtehtäviini kuuluu myös hoitolan puhelimeen vastailua, asikkaiden vastaanottamista, siivoilua ja sen sellaista.




Joskus pääsen seikkailemaan jyrsijä- ja matelijapuolelle. Jyrskäpuolella käsitellään marsuja, kaneja, hamstereita, deguja, chinchilloja ja gerbiilejä. Tehtäviäni ovat lähinnä siivous, ruokkiminen ja vesien huolehtiminen. Joskus sitä voi paijata söpöjä palluroita.


Eksopuolella taas on eksoottisia eläimiä, kuten käärmeitä, lintuja, sammakoita, kaloja, kilpikonnia, iguaani jne.. Tähän mennessä olen päässyt tekemään eksopuolella yksinkertaisia hommeleita, kuten siivousta ja terraarioiden lämpötilojen mittausta. Henkilökohtaisesti minua ei niinkään kiinnosta eksoottiset lemmikit, mutta niitä on kiva katsella. 























Hän joka viheltää perään.







Nämä siivekkäät kaverit olivat kivoja, eivätkä ne kakanneet päälleni.

Miksi olen hakeutunut koirahoitolaan työssäoppimaan? 

Yksinkertainen vastaus, luonto-ohjaajan tutkinnossa ei ollut enää mitään minua kiinnostavia tutkinnonosia. Sovellettiin opettajani Jarnon kanssa, ja kysyttiin mahdollisuutta suorittaa eläintenhoitajien tutkinnonosan. Asia onnistui, ja niin aloitin työssäoppimisen hoitolassa. Pidän koirista, ja luontomatkailualalla minua kiinnostaa huskysafarit.

Plussat ja miinukset

Plussat: Saan käsitellä koiria, ja tutustua siihen millaista on pyörittää hoitolabisnestä. 


Miinukset: Peukaloiden pyöritys. Hoitoviikolla Tassulassa on myös alan omia opiskelijoita, ja välillä hoitolassa ei ole tekemistä kun työntekijöitä on monta. Etenkin joulun alla ihmiset sijoittavat rahansa joululahjoihin jne, eikä välttämättä rahaa jää tuoda koiraa hoitoon. Usein istun tauolla vaanimassa koska pyykkikone sammuu ja koska kuivausrummun voisi täyttää. Ja koska hoitolassa on omat aikataulunsa mitä noudatetaan tarkasti, en voi hoitaa kaikkia päivän hommia tuosta noin vain pois. Voi olla, että istun aloillani kaksi tuntia, ennen kuin voin lähteä lenkille koirien kanssa.

Ja joskus taas talo on täynnä koiria, eikä muuta ehdikään kuin juosta lenkillä.

Enkä myöskään opi oikein mitään uutta. Hoitolan rutiinit oppii aika nopeasti, ja työni on pääosin siivousta ja koirien lenkittämistä. Että jos oppimisen kannalta miettii, työssäoppimisjakso ei ole kaikkein hyödyllisin. Ainakaan kun se on niin pitkä. Hyödyllisempää olisi siirtää osa hoitolan työpäivistä huskysafarityössäoppimiseen, koska haluaisin oikeasti olla siellä ja oppia uusia asioita joita tahdon oppia. Mutta niin ei voi tehdä jostain syystä.

Eräänä päivänä siivottiin käärmeiden terraario. Käärmeet siirrettiin pienempiin laatikoihin, joisse ne ruokittiin ja sen jälkeen punnittiin. Itse en kyllä ollut käsittelemässä käärmeitä, onneksi. Kuvasin vain (:


Kokonaisuudessaan TOP-jakso hoitolassa on ihan kivaa. Onhan siihen tottuminen, kun eläintenhoitajilla ja luonto-ohjaajilla on "kulttuurieroja". Mutta ehdottoman hyvä juttu, että voidaan soveltaa ja suorittaa toisen alan tutkinnonsosia ja "luoda" siltoja eri alojen välille (:


Myöhemmin tulossa postaus luonto-ohjaajan opinnoista. Siihen asti, näkkyillään!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti